IMG_7034.jpg
botok 6.jpg

BOTOK 6

A Botok 5 őskáoszából kiemelkedik egy szándék, egy akarat, határozottan megindulunk valami felé - és ez önmagában akkora dolog, hogy kiváltja a tömeg éljenzését. Győzelmi felvonulás kíséri a lovast az útján. Még nem is látta a sárkányt, de előre megszavazzák neki a sikert - kérdés, hogy én mikor előlegezek meg magamnak bármiféle elismerést? Felismerem a részeredményeket, hogy mekkora dolog, hogy egyáltalán elindultam, tettem lépéseket? Hogy volt bátorságom felvállalni, hogy szeretnék valamit? Pedig ez már fél siker, és érdemes megvizsgálni a környezetemben ki az, aki teljes szívvel hisz benne, hogy oda fogok érni. És ki az, aki ímmel-ámmal jön mellettem, mindegy is milyen okból - a saját félelmeit és frusztrációit vetíti rám, vagy szimplán féltékeny. Az optimizmus kártyája ez - de arra is felkészít, hogy ha esetleg nem pont úgy sikerül célba érnünk, ahogy terveztük, akkor sem dől össze a világ. Arra kér ez a lap, vizsgáljuk meg, hogyan állunk a teljesítményünkhöz: mennyire húsbavágó számunkra a siker? Vannak körülöttünk olyanok, akik biztosítanak a szeretetükről akkor is, ha nem terítjük le egy csapással a sárkányt?

kardok asza.jpg

KARDOK ÁSZA

A sárga szikrák, napfény-csillanások mutatják, hogy ez nem egy álló kard, épp suhint vele az égből alászálló kéz. Rezonál a penge, mint egy hatalmas adóvevő - és ahogy kell, a tér legmagasabb pontjáról szórja a jeleket, nekünk csak venni kell, a korona is talán arra utal, hogy valahol a fejünk tetején fog beérkezni a szignál. Ihletett gondolatok, pengeéles megérzések. A levágott hajtások élettelenül csüngenek, de tudjuk, hogy egy magasabb cél érdekében: lehet, hogy gyógyfüvek, amik azáltal válnak értékessé, ha el tudjuk különíteni őket mérgező növényektől, illetve ha tudjuk, mikor, mennyit és hogyan kell belőlük enni. A tudásunk által válnak értékessé. Vagy azért kellett lemetszeni ezeket növényeket, hogy maga a tő sokszorosan gazdagabb termést hozzon - minél több fényt kaphasson a növény. Akárhonnan nézzük, a szortírozás, cimkézés, lényeglátás szimbólumait hordozzák. Egyébként pálma és olajág: a győzelem és a béke szimbólumai, a pálma az áldozathozatalon keresztül megélt győzelem (mit kell elengednem ahhoz, hogy növekedjek?), az olajfa pedig a teljes megújuláson keresztül hozza el az áhított békét.  

botok aprod.jpg

BOTOK APRÓDJA

We found love in a hopeless place, énekli Rihanna, és ez lehetne a 2020-as évek jelmondata is, összesűrűsödött transzgenerációs traumák, atomháború, járványok és klíma katasztrófák árnyékában is találunk örömet - olyan dolgokat és embereket, amikért és akikért érdemes felkelni reggel. Megtaláljuk a lángocskát magunkban, a vágyat, hogy kifejezzük magunkat, hogy hozzátegyünk valami pici dolgot az egészhez, valami megismételhetetlent, amire csak mi vagyunk képesek, és aminek mások örülnek. Ez a remény lapja is - a sivatag közepén egy élettől kicsattanó ágacska. Nem tud ellenállni a vágynak, hogy rügyeket hozzon, pedig semmi racionalitás nincs benne. Száraznak kéne lennie, már régen szomjan kellett volna halnia, de a furcsa kis fickó lelkesedésének köszönhetően megindul benne az élet. Sokszor arra bíztat, hogy menjünk vissza ahhoz a gyermek önmagunkhoz, aki még őszintén ki merte fejezni, hogy mik a vágyai, és valahogy hozzuk vissza az életünkbe. Például ha arról álmodozott, hogy balerina lesz, akkor menjünk el egy táncórára. Nem baj, ha nem fogjuk a Diótörőt táncolni jövő karácsonykor, a lángocskával segíthet felvenni a kapcsolatot.

kelyhek kiralya.jpg

KELYHEK KIRÁLYA

Megérkezik az empátia, ami véletlenül sem jelent parttalan feloldódást másokban. A Kardok Ásza szigorú és kategorikus, itt hagyjuk átszüremleni mások világát anélkül, hogy félnénk tőle, hogy eláraszt, maga alá temet. A Kelyhek királya képes elkülöníteni, hogy mit vett át másoktól, és mi a sajátja, képes határt húzni anélkül, hogy az éles elhatárolódás lenne. Ez az érzelmekhez való hozzáállásával kapcsolatban is elmondható: komolyan veszi őket, de nem halálosan komolyan. Nem igyekszik őket benyomni a felszín alá, de pontosan tudja, hogy még a legnagyobb tengeri orkán is el fog ülni egyszer, és maradnak utána a finom párán csillanó napsugarak, a sirályok hangos kergetőzése. A másik izgalmas téma az álmok és kollektív tudattalan birodalmával való kreatív kapcsolata: nagyon is élő és áramló bevonódás - anélkül, hogy kontrollvesztetté válna. A Kelyhek királya (kapitánya :) olyan alkotó energiákat is jelölhet, amiket szépen be lehet csatornázni a tényleges megvalósulásba, nem teljesen csapongóak és illékonyak ezek a képek, hanem formát lehet adni nekik. Lehet, hogy a megformáltság egyszerűsíti, szegényebbé teszi a képzelet képeit, de így válnak befogadhatóvá, megoszthatóvá.