BOTOK KIRÁLYNŐJE

Feszíti a tettvágy, tele van energiával és meggyőződéssel, nincs előtte lehetetlen. Amit elhatároz, azt végigviszi, akkor is, ha áldozatokat kell hoznia, akár jóval nagyobbakat is, mint előre sejtette. (Nem mintha olyan sok időt töltött volna tervezgetéssel…) Olyan sebességgel és erővel csapódik bele a dolgokba, mint ahogy egy meteorit beérkezik a Föld légkörébe: nagyobbik része elég, mire földet érne. Néha nem találjuk ezt a tüzet magunkban, néha pont az a feladat, hogy hogyan csatornázzuk megfelelően. A Botok Királynője egy tapasztalt figura, hamar észreveszi, hogy már megint mindent egyedül akar megoldani. Mivel hatékony, gyors és bátor, hajlamos kitépni a dolgokat mások kezéből: “add ide, majd én!”. Ez a kedvenc mondata - és elsőre nagyon rendesnek tűnik, hogy ekkora felelősséget vállal át másoktól, de ha közelebbről megnézzük, elképesztő kontroll áll mögötte. A kontroll pedig magányosságot szül - ha nem hagyom másoknak, hogy aktívan beleálljanak az életükbe, vagy akár a kettőnk viszonyába. Azzal ítélem magam egyedüllétre, ha nem hagyom, hogy mások is tehessenek értem.

ÉRMÉK APRÓDJA

Egy zsenge kis hajtás kidugja a fejét a föld alól, de attól még nagyon szoros kapcsolatban marad vele, átöleli, támogatja ez a tápláló közeg. Ennek a kártyának a főszereplője nem valami elvont, titkos összefüggésre jön rá éppen, hanem inkább valami nagyon egyszerű és kézzelfogható dologra csodálkozik rá. Arra, hogy igenis fontos a test, a fizikai kiterjedés, az érzéki valóság, hogy ő is az anyagból érkezett - ezért fontos, hogy megélje az anyagi létezésének szépségét is. Aki kinyitja a figyelmét, észreveheti, hogy egyre erősebb a tavasz illat, egyre intenzívebb az életnedvek keringése a növényekben, a madarak máshogy énekelnek, egyre játékosabbak, lazul a tél szigorú zártsága, a túlélő üzemmód. Elkezdünk kinyújtózni, és szép lassan nyitjuk ki a figyelmünket a befogadásra, hogy újra feltölsük a raktárainkat ízekkel, illatokkal. Az ajurvéda nem tesz különbséget a fűszer és a gyógyszer közt: a test harmonizálásának eszközeként tekint az érzékelésünk élményeire. Amikor ez a kártya felbukkan, nagyon szelíden visszahúz minket a földre, arra kér, hogy találjunk vissza a testünkbe. 

FŐPAPNŐ

Várni, várni, várni. A Főpapnő mozdulatlansága illúzió, közben zajlanak a folyamatok, a tudatos szintnél eggyel mélyebben. Az aktivitása ezenkívül a megfigyelő szerepben érvényesül: csak úgy tudunk rendesen figyelni másokra és magunkra is, ha egy picit nyugton maradunk. Most volt lehetőségünk - egyrészt a tél miatt, másrészt a karantén miatt - megülni egy kicsit a fenekünkön. A Főpapnő nagyon intenzíven figyel, mindhárom szemével - kettővel néz, a harmadikkal lát is, és átszűri magán a történéseket. A fején lévő korona egyfelől ezt a 360 fokos látószöget képviseli: semmi sem marad rejtve előtte. Magába szívja mindazt, ami körülveszi, mint a szivacs, és erre a tapasztalatra alapozva fogja majd kifejteni az aktivitását, amint feláll és elsétál ebből a biztonságos csarnokból. A fejdísze emlékeztet az indiai templomi táncosok hajába tűzött ékszerre is, ami az ég felé mutat, de egyszer valaki igazgyöngyhöz is hasonlította, ami a kagyló legbelső, titkos kis zsebében, teljes sötétben és zártságban alakul, érlelődik. 

ÉRMÉK 2

Mozgassuk meg a berozsdásodott részeinket, hozzuk ki magunkat a sarokból, ha büntiből beállítottuk magunkat, hogy “gondolkodjunk el rajta”, milyen rossz gyerekek voltunk. Ez a lap egy könnyed, mozgékony energiát képvisel: segít magunkat kilazítani, játékossággal kibillenteni merevebb helyzetekből. Azt mondja, hogy nem fogod elveszteni önmagad, ha nem ragaszkodsz foggal körömmel az Igazsághoz (pl. ki volt a hibás, kinek van igaza) - megmutatja, hogy pont ebből a rugalmasságból érhető el a legnagyobb stabilitás. Aki próbált már küzdősportokat - pl a muay thaiban folyamatos pici mozgásokkal tartják a testet egy olyan pozicióban, hogy képes legyen gyors reakciókat adni, bármilyen irányba indulhasson. Amint letapad az ember, védtelenné válik a rúgásokkal és ütésekkel szemben. Ahogy itt is láthatjuk: egyik lába fent, a másik a talajon: egyszerre földelt és egyszerre mozgásban lévő állapot ez. Én úgy értettem, hogy az igazán jó harcos nem olyan mint egy sziklaszilárd hegy, az erejét inkább egy táncos könnyedségével, és sok-sok játékosággal ötvözi. 

©2020 by Tarot Kollektíva. Proudly created with Wix.com